Fotografia saptamanii

 

INSCRIERE


Ultimele discutii pe forum


Ultimele postari pe blog


Intrebari frecvente


Propune o competitie


Stiati ca?

 
 

REGULAMENT

Descarca Regulamentul Competitiei ZECE in format pdf.

Asteptam parerile voastre pe marginea regulamentului la contact@competitiazece.ro

Acestea vor fi afisate pe aceasta pagina si vor putea fi discutate pe forum.

 
1910 - 2010
100 ani de la primul zbor
efectuat in tara de catre un aviator
roman, Aurel Vlaicu, cu un aparat
construit in Romania
   
               

Regulamentul Competitiei ZECE

06.01.2010

1. ZECE – premiul Centenarului Zborului Aurel Vlaicu

1.1 Obiectivul premiului
Aurel Vlaicu s-a nascut la data de 6 noiembrie 1882 în comuna Bintinti, din judetul Hunedoara. A urmat studiile liceale la Sibiu, iar pe cele universitare în Ungaria si Germania, obtinând diploma de inginer. În 1908 se întoarce în comuna natala unde, dupa eforturi financiare deosebite personale si ale familiei, construieste un planor cu care reuseste sa efectueze mai multe zboruri. Un an mai târziu se muta la Bucuresti, unde reuseste finalizarea constructiei aeroplanului Vlaicu I, cu care efectueaza, la data de 17 iunie 1910, primul zbor cu un avion românesc construit integral în tara. Pentru comemorarea evenimentului, aceasta data a devenit ziua Aviatiei Române. La data de 13 septembrie 1913 a încearcat sa realizeze un zbor peste Muntii Carpati. Încercarea sa temerara avea sa se încheie însa tragic, avionul prabusindu-se în apropiere de Câmpina.
Aurel Vlaicu este primul proiectant, constructor si pilot român de avioane pe care le-a realizat si cu care a zburat în tara si un pionier al aviatiei mondiale.
Competitia ZECE pune pret pe dorinta de a învata, de a realiza efort fizic si de a genera creativitate. Cei care vor face aceste lucruri vor deveni modele pentru cei din jur, iar cel mai bun va fi recompensat.
Reformele esuate din învatamânt, problemele din familiile românesti generate de saracie, influenta discutabila a mass-media din ultimii 20 de ani, au dus la scaderea substantiala a nivelului de pregatire a tinerilor, precum si la diminuarea dorintei acestora de a învata. Ca o consecinta, deja traversam o criza morala acuta. Aceasta nu va putea fi depasita decât prin educatie. Dorim sa demonstram tinerilor ca, câstigul financiar poate fi obtinut si altfel decât prin formele cel mai des întâlnite în România, acelea care se sprijina pe non-valoare.
Asociatia Româna pentru Cosmonautica si Aeronautica – ARCA urmareste prin initierea acestei competitii sa atinga doua obiective:
- Sa transmita urmatorul semnal tinerilor: indiferent de patura sociala de care apartin si de statutul social, doar învatamântul le poate oferi succes real! ZECE doreste sa trimita tinerii români în biblioteci, sa amplifice legaturile de familie având drept tematica educatia, sa învete tinerii sa îsi asume responsabilitati, sa ia decizii, sa devina modele pentru cei din jur, toate acestea având ca ultim rezultat, o rasplata substantiala, în valoare de 10.000 €, pentru efortul de a învata.
- Sa contribuie la comemorarea centenarului zborului realizat de Aurel Vlaicu în România la 17 iunie 1910.
ARCA va folosi pe scara larga tehnologiile media pentru informarea extensiva a publicului despre desfasurarea acestei competitii, expunerea mass-media urmând a fi fara precedent pentru competitiile adresate persoanelor sub 18 ani.

1.2 ZECE – Un sumar
Premiile Competitiei ZECE sunt în valoare totala de 10.000 € si comemoreaza împlinirea centenarului primului zbor din România al unui aparat proiectat, realizat si pilotat de Aurel Vlaicu. Suma de 10.000 € va fi împartita în trei premii astfel: 5000 € pentru primul loc, 3000 € pentru locul al doilea si 2000 € pentru locul al treilea. Pentru a participa la Competitia ZECE, o echipa formata din unul sau mai multi tineri, în vârsta de pâna la 18 ani, trebuie sa îndeplineasca cerinte precum: sa proiecteze, apoi, folosind exclusiv hârtie si/sau carton si adeziv, sa construiasca si sa lanseze în cadrul sesiunilor de zbor, un planor. Competitia se va desfasura începând cu data de 17 iunie 2010. Fiecare echipa trebuie sa fie însotita de un adult (parinte, ruda apropiata, profesor, tutore). Vor fi premiate echipele al caror aparat de zbor va petrece cel mai mult timp in aer.

2. Aparatul de zbor

2.1 Dimensiunile aparatului de zbor
Aparatul de zbor poate avea orice dimensiune (lungime, anvergura a aripilor, înaltime).

2.2 Geometria aparatului de zbor
Aparatul de zbor poate avea orice forma.

2.3 Greutatea aparatului de zbor
Aparatul de zbor poate avea orice greutate.

2.4 Materiale folosite
Pentru constructia unui planor se accepta doar patru tipuri de materiale:
Hârtie - realizata exclusiv din celuloza. Nu se accepta hârtie cu insertii de plastic, rasini, etc. Banda adeziva din hârtie nu este acceptata.
Carton – realizat exclusiv din celuloza. Nu se accepta carton cu insertii de plastic, rasini, etc.
Adeziv de orice tip, care va fi folosit exclusiv pentru a lipi sau impregna hârtia. Dintre adezivii utili, mentionam: aracet, prenadez, poxipol, etc. Nu sunt acceptati adezivi care contin fibre, sau microfibre de diferite tipuri.
Vopsea de orice fel. Vopseaua va fi folosita exclusiv pentru colorarea suprafetei exterioare a structurii.
Nu se accepta pentru centrare nici un fel de materiale, în afara celor specificate mai sus.
Recomandam fiecarei echipe, ca în cazul în care exista îndoieli privind tipul de material folosit, sa contacteze organizatorii, anterior desfasurarii sesiunilor de zbor.

2.5 Mijloace de lansare si zbor
Planorul trebuie lansat din mâna, de catre persoana cu vârsta de pâna la 18 ani, fara alt ajutor uman sau mecanic extern, aparatul urmând sa evolueze în zbor independent, fara interventie umana sau mecanica externa. Nu sunt acceptate mijloace aditionale pentru sprijinul lansarii sau zborului: catapulte, sfori, prastii, motoare de cauciuc, electrice, termice, etc. Planorul poate fi lansat în orice directie doreste competitorul, fie stând pe loc, fie din mers sau alergare.

2.6 Dispozitive de comanda
Dispozitive de comanda a aparatului (eleroane, directii, profundoare, flapsuri, etc) sunt permise. Acestea trebuie realizate exclusiv din materialele descrise la punctul 2.4. Aceste dispozitive de comanda se regleaza de la sol, înaintea zborului. Nu sunt permise interventii ale concurentilor asupra dispozitivelor de comanda în timpul zborului, prin dispozitive precum: servomecanisme, telecomenzi, etc.


3. Desfasurarea sesiunilor de zbor

3.1 Sesiuni de zbor
Pentru desemnarea câstigatorilor Competitiei ZECE, ARCA va organiza sesiuni de zbor, la care trebuie sa participe toate echipele înscrise.

3.2 Data
Începând cu data de 17 iunie 2010. În functie de numarul participantilor, competitia poate dura mai multe zile, dar fara pauza între ele.

3.2 Locatia
Sesiunile de zbor ale Competitiei ZECE se vor desfasura la Râmnicu Vâlcea, în punctul numit Malu Alb.

3.3 Conditii meteo
Sesiunile de zbor nu se vor efectua în cazul în care vântul va depasi 6 m/s, sau alte conditii meteo nefavorabile, precum ploaie, ceata, etc. Directia vântului nu este un criteriu de oprire a sesiunilor de zbor, competitorii trebuind sa efectueze zborurile, indiferent de directia vântului, cu conditia ca acesta sa nu depaseasca 6 m/s.

3.4 Aparate de zbor
Fiecare echipa participanta are dreptul sa foloseasca în cadrul sesiunilor de zbor, maxim doua aparate. Amândoua trebuie sa respecte însa cerintele de constructie specificate de prezentul regulament. Aceste aparate pot fi lansate, în cadrul sesiunilor de zbor, de catre oricare din membrii echipei, exceptând persoana însotitoare.

3.5 Numarul sesiunilor de zbor
Pentru fiecare echipa se vor desfasura trei sesiuni de zbor, la intervale nu mai mici de o ora fiecare. În functie de numarul participantilor acestea se vor desfasura într-o singura zi sau în mai multe zile. Anterior, datei începerii sesiunilor, fiecare echipa va putea executa neoficial câte lansari doreste, pentru a se familiariza cu locul desfasurarii zborurilor.

3.6 Ordinea echipelor la sesiunile de zbor
Fiecare echipa va primi un numar de concurs, prin extragere din urna, în ziua sosirii la locul desfasurarii sesiunilor de zbor. Înaintea fiecarei sesiuni de zbor se va efectua o noua extragere din urna pentru stabilirea ordinii de efectuare a lansarilor.

3.7 Numarul membrilor echipelor la punctul de lansare
La punctul de lansare al aparatului de zbor, fiecare echipa are dreptul sa prezinte un numar de maxim doi membrii însotiti de adult. Persoana însotitoare poate ajuta la pregatirea aparatului de zbor.
3.8 Timp alocat lansarii
Din momentul încheierii zborului aparatului unei echipe, urmatoarea echipa are la dispozitie 2 minute pentru a se prezenta la punctul de lansare. Se va efectua inspectia aparatului, conform punctului 3.11 din regulament. Dupa încheierea inspectiei, echipa mai are la dispozitie înca 1 minut pentru a efectua lansarea.

3.9 Masurarea timpului de zbor
Timpul de zbor se cronometreaza din momentul aruncarii din mâna a aparatului pâna în momentul în care aparatul de zbor a atins prima oara solul. În cazul disparitiei aparatului dupa un obstacol sau din raza vizuala mai mult de 3 sec, cronometrul se opreste, cronometrarea fiind reluata imediat dupa reaparitia aparatului de zbor. În acest caz, timpul masurat înaintea disparitiei se aduna la timpul masurat dupa reaparitie. În cazul în care aparatul nu reapare, timpul de zbor va fi acela înregistrat pâna în momentul disparitiei. Tutorele are dreptul sa supravegheze cronometrarea si trebuie sa semneze pentru validarea timpului scris în foaia de arbitraj.

3.10 Punctarea sesiunilor de zbor
Timpii de zbor ai fiecarei echipe, din cadrul fiecarei sesiuni, se vor aduna. Va rezulta un timp total pentru fiecare echipa. Primele trei echipele care au obtinut cele mai mari valori ale timpilor de zbor vor ocupa primele trei locuri. În caz de egalitate pentru cel putin doua dintre echipele care îsi disputa unul din primele trei locuri, se va executa o noua serie, de câte trei sesiuni de zbor, dar la o diferenta de numai o jumatate de ora între sesiuni. Din nou se va aplica regula însumarii timpilor si a declararii câstigatorului tinându-se cont de cel mai mare timp însumat. O noua situatie de egalitate, va duce la o noua serie de sesiuni de zbor, pâna la obtinerea unei departajari finale.
Rezultatele obtinute dupa fiecare sesiune de zbor, se vor afisa pe un panou, de catre organizatori.

3.11 Inspectia aparatelor de zbor
La momentul sosirii în punctul de desfasurare al sesiunilor de zbor, aparatele echipelor vor fi cântarite, fotografiate, semnate si stampilate. Pentru fiecare sesiune de zbor, echipele vor folosi numai aparatele de zbor care au fost validate. Între sesiunile de zbor sunt permise orice reparatii si modificari de centraj, fara a aduce însa aparatului modificari de forma si structura care sa îmbunatateasca caracteristicile aerodinamice. În urma reparatiilor si a modificarilor de centraj, trebuie ca aparatele de zbor sa nu sufere o reducere sau o crestere de greutate mai mare de 10%. Aparatele vor fi verificate înaintea fiecarei sesiuni de zbor.

3.12 Declararea câstigatorilor
Declararea câstigatorilor primelor trei pozitii se va face la cel mult 4 ore de la încheierea sesiunilor de zbor. Membrii juriului îsi rezerva dreptul de a inspecta în detaliu structura aparatelor câstigatoare, prin sectionare, dupa sesiunile de zbor, pentru a se asigura ca toate cerintele competitiei ZECE au fost respectate.

3.13 Deplasarea si cazarea
Fiecare competitor se va deplasa si se va caza prin mijloace financiare proprii în locatia desfasurarii sesiunilor de zbor. ARCA va oferi competitorilor informatii privind deplasarea si posibilitatile de cazare locale.


4. Participarea la competitie

4.1 Pentru participarea la ZECE fiecare echipa trebuie sa parcurga trei pasi:

4.1.1 Documentatia pentru înregistrare
Fiecare echipa trebuie sa obtina documentatia pentru înregistrare. Modelul de documentatie poate fi obtinut trimitând un e-mail la: contact@competitiazece.ro.

4.1.2 Regulamentul Competitiei ZECE
Fiecare echipa trebuie sa semneze o copie a Regulamentului Competitiei ZECE.

4.1.3 Taxa de înscriere
Pentru a demonstra dorinta de a concura în mod serios, fiecare echipa trebuie sa achite taxa de înscriere în competitie în valoare de 50 €.

4.2 Data limita de inscriere
Echipele se pot înscrie în Competitia ZECE pana la data de 1 mai 2010.

4.3 Criterii de eligibilitate
La ZECE pot participa cetatenii români în vârsta de pâna la 18 ani, însotiti de un adult, parinte, ruda apropiata, profesor sau tutore. Tinerii participanti nu trebuie sa fi împlinit vârsta de 18 ani pana la data de 17 iunie 2010.

4.4 Finantarea echipei si a constructiei aparatului de zbor
Trebuie sa fie exclusiv privata. Nu se accepta sprijinul financiar având drept sursa bugetul de stat, oferit de institutii guvernamentale (ministere, agentii, directii de stat, scoli de stat, etc). Accesul la instalatii, dispozitive tehnice apartinând diferitelor institutii ale statului este acceptat numai în masura în care acele instalatii sau dispozitive sunt potential disponibile pentru orice concurent care ar dori acest lucru.
ARCA îsi rezerva dreptul de a nu accepta în competitie ca finantatori ai echipelor, sponsori a caror activitate sau imagine publica contravine spiritului competitiei. Exemplu: producatori de tutun, bauturi alcoolice, etc. Competitorul este obligat sa informeze ARCA cu privire la asocierea sa cu un potential sponsor, înainte de a semna contractul de sponsorizare, sau de a accepta donatia.

4.5 Angajatii sau membrii ARCA
Este interzis oricarui angajat sau membru ARCA sa participe la aceasta competitie sau sa ofere expertiza, sau orice alta forma de sprijin unei echipe, sau mai multor echipe.

4.6 Acceptarea participarii
ARCA se obliga sa faca cunoscut în termen de max. 10 de zile acceptarea sau respingerea unei echipe care doreste sa participe la ZECE.

4.7 Retragerea din competitie
Orice echipa se poate retrage din competitie. În acest caz, ARCA se obliga sa restituie taxa de înscriere. Retragerea din competitie se poate face cu cel mult 3 luni înainte de data de 17 iunie 2010.


5. Obligatiile echipelor

5.1 Respectarea legilor în vigoare
Fiecare echipa trebuie sa îsi desfasoare activitatea de proiectare, procurare de materiale, constructie si testare în conformitate cu legile în vigoare. ARCA nu se obliga sa ofere consultanta juridica echipelor care solicita acest lucru. ARCA nu se face responsabila de încalcarea legilor în vigoare de catre niciuna dintre echipele participante.

5.2 Informari ale echipelor catre ARCA
Fiecare echipa are obligatia sa prezinte periodic informari generale cu privire la progresele înregistrate. Aceste informari se vor face la cererea ARCA si vor fi pastrate confidentiale.

5.3 Informari publice
Fiecare echipa trebuie sa prezinte lunar, pe site-ul Competitiei ZECE si pe cel propriu, daca este cazul, scurte informari, în format text, foto sau video, cu privire la progresele înregistrate.

5.4 Emblema ARCA
Fiecare echipa trebuie sa aplice pe aparatul de zbor emblema ARCA, vizibila de pe fiecare parte a sa: la partea superioara, la partea inferioara si din laterale. Logo-ul ARCA trebuie sa aiba cel putin aceeasi suprafata cu aceea a unui alt logo, preferat de competitor. Emblema ARCA va fi trimisa prin e-mail fiecarui competitor, acesta trebuind sa fie imprimata pe un suport exclusiv din hârtie si sa o aplice prin lipire pe suprafata aparatului de zbor.


6. Drepturi

6.1 Proprietatea intelectuala
Fiecare echipa pastreaza proprietatea intelectuala asupra aparatului de zbor realizat si a tehnicilor si tehnologiilor dezvoltate.

6.2 Fotografii si imagini video obtinute pe parcursul competitiei si al sesiunilor de zbor
ARCA este proprietara tuturor fotografiilor si imaginilor video obtinute de catre aceasta, sau de o alta organizatie colaboratoare a ARCA, cu fiecare echipa pe parcursul desfasurarii competitiei si a sesiunilor de zbor. ARCA este codetinatoare a drepturilor asupra oricarei fotografii sau imagini video oferite de catre echipele participante.

6.3 Promovarea echipelor participante
ARCA se obliga sa promoveze echipele participante prin toate formele mass-media: internet, radio, TV, presa scrisa, etc.

6.4 Prezentarea echipelor
Echipele vor fi prezentate pe site-ul oficial al competitiei si în comunicatele de presa, în ordinea înscrierii în competitie. ARCA îsi rezerva dreptul de a mediatiza diferentiat, în anumite materiale publice, în functie de rezultatele raportate pe parcursul competitiei, echipele participante.


7. Dispozitii generale

7.1 Limba oficiala
Limba oficiala a competitiei ZECE este limba româna.

7.2 Excluderea din competitie
ARCA îsi rezerva dreptul de a exclude din competitie orice echipa, în orice moment, daca considera ca membrii echipei au întreprins actiuni care prejudiciaza competitia. În asemenea cazuri, echipelor li se va restitui taxa de înscriere, iar acestea nu vor putea sa întreprinda actiuni legale sau proteste fata de aceasta decizie.

7.3 Plata premiilor
Echipele câstigatoare vor primi premiile de:
- 5.000 € (cincimii Euro) pentru Locul I,
- 3.000 € (treimii Euro) pentru Locul II,
- 2.000 € (douamii Euro) pentru Locul III, nu mai târziu de 15 zile de la data declararii câstigatorilor. Plata se va face prin transfer bancar în conturile deschise de catre câstigatori. Moneda de efectuare a platii va fi Euro.

8. Juriul ZECE

8.1 Membrii juriului
Membrii juriului vor fi anuntati cu cel putin 3 luni înaintea începerii sesiunilor de zbor. Acestia vor fi reprezentanti importanti din domeniul învatamântului, aeronauticii, vietii stiintifice, etc.

8.2 Accesul juriului
Membrii juriului vor avea acces nelimitat la aparatele de zbor ale echipelor competitoare. Orice neregula identificata va fi analizata, deciziile fiind luate în consecinta.

8.3 Pastrarea confidentialitatii
ARCA se obliga sa pastreze confidentiala orice informatie primita de la orice echipa, atunci când aceasta specifica acest lucru. De asemenea, orice echipa trebuie sa pastreze confidentiala orice informatie primita de la ARCA atunci când aceasta specifica acest lucru.

9. Abrevieri si termeni folositi în document

ARCA - Asociatia Româna pentru Cosmonautica si Aeronautica
ZECE – Premiul centenar Aurel Vlaicu în valoare de 10.000 €
Echipa – Minim doua persoane, prima cu vârsta de pâna la18 ani, iar a doua, un adult: parinte, ruda apropiata, profesor, tutore, etc. Dintr-o echipa pot face parte mai multe persoane cu vârsta de pâna la 18 ani.
Portanta – forta de sustinere în aer a unui corp, generata de o suprafata a corpului în jurul careia circula aerul.

 

 

Sustinatori


Arhiva


Dictionar tehnic


Contact

© ARCA 1998-2009