Fotografia saptamanii

 

INSCRIERE


Ultimele discutii pe forum


Ultimele postari pe blog


Intrebari frecvente


Propune o competitie


Stiati ca?

 
 

ULTIMELE STIRI

30 Martie 2010
ARCA a decis amanarea Competitia Zece pentru anul 2011
La baza acestei decizii au stat urmatoarele:
1. Amanarea lansarii rachetei Helen, din noiembrie 2009, pentru perioada mai-iunie 2010, acest lucru, conducand la indisponibilitatea unei mari parti din echipa ARCA pentru perioada de desfasurare a Competitiei Zece.
2. Amanarea lansarii a facut ca membrii echipei sa-si concentreze eforturile pentru noua lansare. Astfel, eforturile de mediatizare ale Competitiei Zece au fost reduse la minimum in aceasta perioada.

In luna iulie vom publica un nou regulament care, din punct de vedere tehnic, va fi similar cu cel actual. Se vor aduce modificari, doar in ceea ce priveste perioada de desfasurare a Competitiei Zece si in ceea ce priveste conditiile de participare, pentru a putea permite inscrierea celor care depasesc varsta de 18 ani in anul 2011.

06 Ianuarie 2010
Competitia ZECE are un nou regulament. Descarcati regulamentul in format pdf. Pana in acest moment nici o echipa nu s-a inscris in Competitia ZECE. Cu toate acestea, rugam echipele care ne-au solicitat documente de inscriere sa ne contacteze din nou pentru a primi noul format al documentelor.

30 Decembrie 2009
Pana in acest moment am primit mai multe solicitari de inscriere in Competitia Zece, dar nici o echipa nu s-a inscris oficial in Competitie.

Pentru a face Competitia mai atractiva, ARCA intentioneaza sa acorde si premiile II si III. Suma de 10.000 Euro va fi impartita, astfel: 5000 Euro pentru locul I, 3000 Euro pentru locul II si 2000 Euro pentru locul III.

Pe data de 6 ianuarie 2010 vom publica pe site un nou regulament al Competitiei Zece si o noua procedura de inscriere.

14 Septembrie 2009
Tineri modelisti de la mai multe centre din tara au vizitat ARCA pentru a vedea cum se realizeaza balonul solar pentru racheta Helen

01 Iunie 2009
Pentru a inscrie o echipa in Competitia ZECE trimiteti un e-mail la contact@competitiazece.ro si veti primi documentatia necesara inscrierii:

- formular de inscriere
- regulamentul Competitiei ZECE
- datele necesare pentru achitarea taxei de inscriere

Echipele vor fi listate pe site-ul Competitiei Zece si in comunicatele de presa in ordinea inscrierii in competitie

27 Mai 2009
Am primit pe blogul Competitiei ZECE un mesaj interesant:
„O competitie foarte frumoasa, dar ar fi fost mult mai frumoasa o competitie care sa se adreseze la toate varstele si sa lase libertatea sa-si construiasca fiecare aparatul cum vrea (cu ce materiale vrea, si cu ce tip de motoare vrea fiecare dar confectionat totul de ei) si sa existe 2 categorii ( una de altitudine atinsa si una in care va castiga aparatul care ramane cel mai mult in aer) si ca sa includem tineri in proiecte sa fie obligatoriu 2 tineri sub 18 ani in echipa. Si atunci chiar pui niste minti la lucru. Sincer in formula asta concursul nu e nici de 10000 de euro si nici nu o sa gasesti un geniu printre ei. Parerea mea!”

Multumim pentru aprecieri, dar si pentru observatii.
Am dorit sa cream o competitie care sa se adreseze exclusiv tinerilor, deoarece am considerat ca educatia tinerilor reprezinta o mare problema.
Cei maturi au avut sansa sa primeasca educatie o de calitate inainte de anii ”90. Marea lor majoritate sunt oameni bine pregatiti, desi poate prea multi dintre ei au fost „atinsi” de subcultura din Romania anilor 2000.
Cinstit, ideea a fost urmatoarea: Ne-am pus intrebarea: ”Cum putem stimula tinerii sa invete?” Am ajuns la concluzia ca nu prea putem. Atunci ne-am intrebat: „Care este motorul societatii romanesti actuale?” Banii, desigur, sunt unicul motor. Atunci ne-am spus, nici mai mult nici mai putin: „Hai sa „exploatam” banii intr-un scop pozitiv. Sa ii oferim pentru educatie. Sa stimulam financiar dorinta tinerilor de a invata.”
Referitor la complexitatea competitiei, aveti dreptate, nu este o competitie complexa. Daca o faceam complexa, insemna sa facem apel si la mobilizarea unor resurse importante din partea echipelor, ori acesta este un element pe care am dorit sa il evitam. Am dorit sa oferim sansa oricarui tanar, indiferent de patura sociala careia ii apartine, sa poata concura cu sanse egale.
Daca o sa gasim un geniu printre cei care concureaza? Nu stim, dar nu asta dorim. Sa ne amintim ca in anii ”90 a existat o mare promovare a tinerilor cu aptitudini speciale, in special olimpici. Ce s-a intamplat cu acestia? Au plecat in strainatate sa lucreze acolo. Asta a fost tot. Nu cred ca Romania duce lipsa de oameni destepti. Pe acesti oameni ii gasesti destul de usor. Competitia ZECE doreste sa gaseasca si sa promoveze oameni care sa aiba initiative, sa isi asume riscuri, sa concureze, sa munceasca. Cei cu aptitudini deosebite s-au dovedit a fi oameni buni de pus la munca de catre altii, in alta parte. Romania are nevoie de lideri. O serie de astfel de competitii poate sa stimuleze aparitia lor. Noi nu ne vom opri aici. Acesta este doar inceputul!


21 Mai 2009
Regulamentul a fost completat cu noi informatii.
Pentru cei interesati, puteti sa accesati pagina :
http://www.competitiazece.ro/ro/regulament.htm

18 Mai 2009
S-a stabilit locatia pentru Competitia Zece, Rm - Valcea - Malul Alb.

 

20 Februarie 2009
In urma mesajelor voastre si a discutiilor dintre organizatori, lor am retinut o potentiala propunere de modificare a regulamentului, inainte de inceperea inscrierilor in competitie: Limita de varsta a participantilor sa creasca de la 16 ani, la 17 ani. Astfel, la Competitia ZECE sa poata participa tineri care nu au implinit 18 ani pana la data de 17 iunie 2010.

Aceasta este o propunere. Nu a fost inca inclusa in regulament. Va rugam sa trimiteti mesajele voastre pe marginea acestei propuneri: contact@competitiazece.ro

12 Februarie 2009
Directorul Muzeului Aviatiei, d-l comandor George Paul Sandachi, vorbeste despre Competitia Zece.

9 Februarie 2009
Competitia Zece prezentata in Jurnalul National.

6 Februarie 2009
Inventatorul Justin Capra a acceptat sa devina Presedinte de Onoare al ARCA. Suntem bucurosi si onorati sa avem in randurile noastre unul dintre cei mai mari inventatori romani. "Apreciez infiintarea unei competitii de aviatie pentru tineri, precum si realizarea rachetei romanesti." - Justin Capra.

Puteti vedea o parte din realizarile d-lui Justin Capra in filmul de mai jos.

2 Februarie 2009
Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica - ARCA lanseaza astazi oficial Competitia ZECE, sectiunea pentru aeronautica.

ARCA ofera un premiu de 10000€ pentru realizarea unui aeromodel planor construit exclusiv din hartie si/sau carton si adeziv. Pentru a castiga premiul ZECE, o echipa ai carei membrii au varsta de pana la 16 ani, trebuie sa proiecteze, sa construiasca si sa lanseze in cadrul sesiunilor de zbor, un aeromodel planor, pâna la data de 17 iunie 2010. Competitia va fi câstigata de echipa al carei aparat de zbor va petrece cel mai mult timp in aer.

Competitia ZECE pune pret pe dorinta de a invata, de a realiza efort fizic si de a genera creativitate. Cei care vor face aceste lucruri vor deveni modele pentru cei din jur, iar cel mai bun va fi recompensat.

Reformele esuate din invatamant, problemele din familiile romanesti generate de saracie, influenta discutabila a mass-media din ultimii 20 de ani, au dus la scaderea substantiala a nivelului de pregatire a tinerilor, precum si la diminuarea dorintei acestora de a invata. Ca o consecinta, deja traversam o criza morala acuta. Aceasta nu va putea fi depasita decat prin educatie. Dorim sa demonstram tinerilor ca, castigul financiar poate fi obtinut si altfel decat prin formele cel mai des intalnite in Romania, acelea care se sprijina pe non-valoare.

ARCA urmareste prin initierea acestei competitii sa atinga doua obiective:
- Sa transmita urmatorul semnal tinerilor: indiferent de patura sociala de care apartin si de statutul social, doar învatamantul le poate oferi succes real! ZECE doreste sa trimita tinerii romani in biblioteci, sa amplifice legaturile de familie avand drept tematica educatia, sa invete tinerii sa isi asume responsabilitati, sa ia decizii, sa devina modele pentru cei din jur, toate acestea avand ca ultim rezultat, o rasplata substantiala, în valoare de 10.000 €, pentru efortul de a invata.
- Sa contribuie la comemorarea centenarului zborului realizat de Aurel Vlaicu in Romania, la data de 17 iunie 1910.

Ca o recunoastere a efortului depus, aparatul care va castiga Competitia ZECE, impreuna cu fotografiile echipei castigatoare vor fi expuse permanent la Muzeul Aviatiei Romane, alaturi de creatiile pionierilor aviatiei.

In curand ARCA va lansa alte sectiuni ale Competitiei ZECE. Asteptam sugestiile tinerilor si adultilor din intreaga tara. Urmatoarea sectiune a Competitiei ZECE, va fi cea pentru cosmonautica.

Foto: ARCA - Imagini de la Palatul Copiilor din Ramnicu Valcea

 
1910 - 2010
100 ani de la primul zbor
efectuat in tara de catre un aviator
roman, Aurel Vlaicu, cu un aparat
construit in Romania
   

Sustinatori


Arhiva


Dictionar tehnic


Contact

© ARCA 1998-2009